Dominique Lyon Architectes

Extension of the Faculty of Medicine

Extension of the Faculty of Medicine
Extension of the Faculty of Medicine
Extension of the Faculty of Medicine
Extension of the Faculty of Medicine
Extension of the Faculty of Medicine
Extension of the Faculty of Medicine
Extension of the Faculty of Medicine
Extension of the Faculty of Medicine
Extension of the Faculty of Medicine
Extension of the Faculty of Medicine
Extension of the Faculty of Medicine
Extension of the Faculty of Medicine

The building, designed for the teaching of medicine, includes two 500 seats auditoriums, classrooms, a library, offices and student life facilities.
The site is on the edge of the city of La Riche and borders a highway and a rail-line. .

Its urbanization is somewhat disorganized.
In order to enliven the place, the building offers to the district a clearly set out public space that brings urbanity in its place. .
It stands firmly at the corner of two streets, and the curvatures of the northeast façade mark out a fair sized square which indicates the public dimension of the building, giving the city a landmark by a simple and recognizable shape.
The northeast facade is tree-lined and set back 6m compared to the alignment. This arrangement allows sunshine into the street and limits the shadow cast by this imposing building on the neighboring houses.
Thanks to the building’s compactness there is space for a vast area to the south planted with greenery and fenced around. The building’s lobby runs along this large lawn, to which it gives access. It hosts the bustle of student life and gives onto the two amphitheaters.
The classrooms and the library are located upstairs. As the amphitheaters, they have views of the landscape while being protected by awnings.

Client : Ministère de l’Enseignement Supérieur et de la Recherche
Maître d’Ouvrage délégué : Rectorat de l’Académie d’Orléans-Tours
Site : Université François Rabelais de Tours - 10 rue François Rabelais,La Riche (37)
Programm : classrooms, amphitheater
Competition : octobre 2009
Completed : June 2014
Surface area : 4 670 m²
Cost : 9 M€ ht